Planering av gymnasiearbete

- Under vårterminen 2013 jobbar vi med att avgränsa oss. 
- Vi vill jobba minst 1timme i veckan. 
- Under period 1 tänker vi att vi ska ha möte med handlerare varannan vecka.
- Under period 2&3 tror vi att vi behöver handledarmöte en gång i veckan.
 
 

Torsdag eftermiddag 18/4 2013

Igår eftermiddag diskuterade vi våra idéer i smågrupper. Vi fick lite feedback, b.la fick vi frågan vilka åldrar barnen skulle ha, om alla sjukdomar skulle räknas med och hur vi skulle få fram bra information. Denna feedback var bra att få höra och vi kom på att vi måste agränsa oss lite mer. Därför ska vi börja fundera på vilka slags sjukdomar vi vill utgå från och om vi ska ha med barn i åldrarna 0-18 eller om vi ska ha andra intervaller.  

Frågeställning och syfte

Vi har utformat en huvudfrågeställning och några underrubriker för att underlätta när vi letar information och för att avgränsa oss. Vi har också skrivit ett syfte som beskriver vad vi vill få ut av arbetet. 

Frågeställning: 

Kan positiva händelser påverka en sjukdoms utveckling?

- Vilka hormoner frigörs vid positiv stimulus?

- Hur reagerar kroppen på dessa?

- På vilket sätt kan bra psykisk hälsa påverka sjukdoms utvecklingen?

 

Syfte:

Syftet med arbetet är att ta reda på om något kan underlätta en svår sjukdoms situation för ett barn och att se om positiva händelser och en positiv omgivning kan påverka hur långvarig och allvarig sjukdomen blir. Vi vill också ta reda på vad som händer i kroppen när man mår bra psykiskt.


Utveckling av idén

Som första uppgift idag ska vi utvecka våran idé. 
 
Dessa rubriker skulle vi utgå ifrån: 
- Din idé
- Frågeställning 
- Koppling till examensmål 
- Planering 
- Genomförande 
- Utvärdera 
- Skriva i Loggboken 
 
 
Vår ide: 
Vi vill undersöka hur positiva händelser påverkar t.ex ett sjukt barn. Kan detta påverka sjukdomens utveckling och barnets tillfrisknande? 
 
Frågeställning: 
Huvudfrågeställning: Kan positiva händelser påverka en sjukdoms utveckling? 
 
Koppling till examensmål: 
Vårt arbete ska vara kopplat till kunskapsområden för naturvetenskapsprogrammet. Dessa är naturvetenskap (kemi, biologi, fysik), matamatik samt andra områden. Vi har valt att koppla vårt arbete till biologi, möjligtvis lite kemi. Det kommer också finnas kopplingar till psykologi, som vi båda två läser. 
 
Vi kommer även utgår ifrån de övriga punkterna i de mål som är uppsatta för gymnasiearbetet. 
 
Planering
 
Att göra: 
- avgräna oss
- få en handledare 
- boka möten
- söka information
- försöka få intervjuer
- göra en bra och detaljerad planering
- dela upp arbetet 
- sammanställa information
- uppdatera bloggen
- skriva loggbok 
- formulera frågeställning/syfte
 
VI kommer nu i början att fokusera på att forma vår idé för att sedan kunna utföra vårt arbete så bra som möjligt. Som första steg kommer vi att avgränsa oss, skriva syfte och frågeställning. 
 
Genomförande:

Eftersom vi ska skriva en rapport vill vi samla på oss mycket skriftlig information som möjligt men också information från människor som är insatta i ämnet. 
Vi vill också försöka hålla det vetenskapligt genom att utgå från teorier och forskning som redan är puplicerad. Men även genom att dra egna slutsater från den informationen och de iaktagelserna vi gör. 
 
Utvärdera: 
 
Vi tycker att vi har kommit en god bit på vägen. VI har diskuterat vår idé med berörd lärare som tyckte att den lät genomförbar och bra. 
 
 
 
 

Mål för gymnasiearbete - naturvetenskapsprogrammet

I målen för gymnasiearbetet anges för naturvetenskapsprogrammet:

Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för högskolestudier inom i första hand det natur- vetenskapliga eller matematiska området. Det ska utföras på ett sådant sätt att eleven formulerar en frågeställning samt planerar, genomför och utvärderar ett större arbete som utgår från centrala kunskapsområden inom programmet. Gymnasiearbetet ska redovisas i en skriftlig rapport med en kort sammanfattning på engelska. Eleven ska presentera och diskutera sitt arbete muntligt samt ge respons på andra gymnasiearbeten.

  1. Gymnasiearbetet ska utgå från de centrala kunskapsområden som beskrivs i examensmålen för naturvetenskapsprogrammet. Dessa är: naturvetenskap och matematik. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst naturvetenskap, matematik och teknik men även inom andra områden.
  2. Gymnasiearbetet ska redovisas i en skriftlig rapport med en kort sammanfattning på engelska, eftersom det är en relevant redovisningsform inom naturvetenskapliga och matematiska högskoleområden.
  3. Som ett stöd i bedömningen av om eleven är förberedd för högskolestudier inom i första hand det naturvetenskapliga eller matematiska området kan nedanstående punkter användas. Punkterna är uppdelade i tre underrubriker – Fakta och förståelse, Färdigheter samt Värderingsförmåga och förhållningssätt – för att markera en bred kunskapssyn.

Fakta och förståelse

I sitt gymnasiearbete visar eleven

  • relevanta kunskaper om det valda kunskapsområdet med utgångspunkt i den avgränsade frågeställningen,
  • kunskaper om relevanta begrepp, teorier, modeller och metoder inom det valda kunskapsområdet, samt
  • kunskaper om relevanta källor och om hur man bedömer deras relevans och trovärdighet.

Färdigheter

I sitt gymnasiearbete visar eleven

  • färdigheter i att avgränsa sin frågeställning,
  • färdigheter i att använda relevanta begrepp, teorier, modeller och metoder för att
  • hantera sin frågeställning, till exempel att använda naturvetenskapliga eller matematiska metoder i ett arbete där enkla eller konkreta experiment är utgångspunkten,
  • färdigheter i att använda lämplig teknik och metod för att söka information och samla in och bearbeta underlag,
  • färdigheter i att presentera resultatet i en skriftlig rapport som uppfyller genrens grundläggande krav på språkriktighet och formell struktur,
  • färdigheter i att muntligt sammanfatta och presentera gymnasiearbetet på ett sätt som är anpassat till situationen och målgruppen, samt
  • färdigheter i att kort sammanfatta resultatet skriftligt på engelska med ett ämnesadekvat språk.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

I sitt gymnasiearbete visar eleven

  • förmåga att ta initiativ och ansvar för att anpassa planering och arbetssätt efter de situationer och krav som uppstår under arbetet,
  • förmåga att kritiskt värdera och förhålla sig självständigt till valda källor, 
  • förmåga att belysa frågeställningen ur olika perspektiv,
  • förmåga att värdera och dra slutsatser om sina resultat utifrån val av metod och källor samt utifrån egna arbetsmetoder och egen arbetsinsats, samt
  • förmåga att ge, beakta och värdera saklig respons.

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0